Pokreće Blogger.

U pripremi je sve: Dočekajte zimu spremni i bez neugodnih iznenađenja

Da vas u ovom trenutku netko upita „kako pripremiti automobil za zimu?“, malo tko bi zapravo znao pravi odgovor.
U nastavku teksta napisat ćemo vam par jako korisnih savjeta, da i sami spremno dočekate zimu i zimske uvjete na cesti.
Sa pojavom prvih kišnih dana, magle i moguće poledice, u nama se budi oprez i neki blagi osjećaj straha. Već zbog vremenskih uvjeta naša čula se izoštravaju i nastupamo s većim oprezom nego je to inače slučaj. To je dobro, no neke ljude dovede do panike – što opet nikako nije u redu.
Da bi vožnju u teškim zimskim uvjetima učinili sigurnom, potrebno je na vrijeme reagirati i pripremiti se.

Guma glavu čuva – u ovom slučaju to je doslovno tako…

Zimske gume su zakonom regulirane, pa nam to dođe kao dobar podsjetnik. Posebno su dizajnirane i rađene za korištenje kada su temperature niske i kada na asfaltnoj površini možemo naići na snijeg ili poledicu.
Gume za vožnju po takvim uvjetima izrađene su od materijala koji bolje podnose niske temperature, te su opremljene šarama koje bolje hvataju za površinu.
Neki vozači su u zabludi pa misle da su zimske gume potrebne samo po snijegu ili ledu. To naravno nije točno, a istina je potpuno drugačija. Zimske gume je potrebno postaviti na automobil čim se vanjska temperatura približi 7 stupnjeva Celzijevih, i ide prema ništici. Bez obzira dali je podloga suha ili mokra, guma predviđena za ljetno doba neće se dobro ponašati na niskim temperaturama.

Provjerite stanje baterije – Bolje nego gurati da upali…

Mnoge će vozače iznenaditi prazna baterija. Nije rijetkost vozači ostanu začuđeni kada im automobil neće da upali već i prvog dana kada temperature značajno opadnu.
Bez obzira što akumulator može da radi mjesecima bez problema, on može zakazati već prvog jutra kada se značajno spuste temperature. Iako akumulator može nagovijestiti svoj kraj, on isto tako može zakazati bez ikakvih znakova upozorenja. Baš je zbog toga važno na vrijeme uraditi kontrolu i provjeriti ispravnost akumulatora. Ako majstor savjetuje, zamijenite ga.

Provjerite antifriz – Bolje nego mijenjati motor

Zimski dani donose niske temperature. Ako znamo da će voda da zamrzne na 0C stupnjeva, onda je jasno da u rashladnom sustavu ne treba da bude samo voda. Da bi rashladna tekućina ostala u tekućem stanju, čak i pri niskim temperaturama važno je natočiti i određenu količinu antifriza.
Antifriz je tekućina koja će spriječiti da se sustav zamrzne, i da led napravi štetu na motoru. Osim toga, antifriz će spriječiti i pojavu korozije na unutarnjim dijelovima motora.

Ako brisači mrljaju zamijenite ih

I brisači se mijenjaju… Brisači su važan sigurnosni dio svakog automobila. Oni će očistiti staklenu površinu ispred nas, ali samo ako su ispravni. Ako su gumice brisača oštećene, ovaj mehanizam ne radi kako treba i to može značajno da ometa našu vožnju.
Kada je kiša, snijeg ili magla, najmanje što nam treba su neispravni brisači. Najbolje je da ih mijenjate u jesen, kada završavaju lijepi dani i dolaze kišoviti sa maglom ili možda čak snijegom.
Na vrijeme provjerite stanje vaših brisača i zamijenite ih. Iako su brisači većinom standardizirani, postoje neke glavne razlike pa trebate odabrati odgovarajuće za vaš automobil. Pronađite odgovarajuću dimenziju i model brisača za Vaš automobil.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar