Pokreće Blogger.

Uvoz polovnog automobila u BiH


Prije nego se odlučite za ovu pustolovinu (uvoz auta u BiH), najbolje bi bilo da pozovete špediciju i dobro se raspitajte. Sama procedura uvoza automobila se razlikuje, a postupak je uvjetovan različitim detaljima. Dakle, prvo pozovite neku od špedicija, ili carinski ured i raspitajte se u vezi uvoza.


Mnogo je detalja o kojima ovisi trošak carine i plaćanje PDV-a prilikom uvoza. Prateća dokumentacija može (ne mora) olakšati postupak uvoza, i smanjiti trošak carine i PDV-a.

Sama kupovina polovnog vozila u inozemstvu


Kupovina vozila nije komplicirana, ali se registracija razlikuje od države do države. U Njemačkoj automobil možete registrirati na coll tablice, dok iz Francuske vozilo u BiH može ući sa originalnim pripadajućim registarskim pločicama. Iz Italije vozila najčešće uvozimo na prikolici (ne registrirana), jer se tamo ne mogu izvaditi privremene tablice, a teško je uvesti na originalne registarske pločice jer se one po Zakonu u Italiji trebaju vratiti.

Prilikom kupovine auta i obavljenog kupoprodajnog ugovora, potrebno je uraditi privremenu registraciju, ili vozilo osigurati na prikolicu s kojom će se dovesti na granicu u BiH.

Ako je moguće, uz auto zatražite obrazac EUR1 kod prodavača vozila. Ovaj obrazac se izdaje za većinu automobila proizvedenih u Europskoj Uniji, i on potvrđuje preferencijalno porijeklo robe.

Obrazac EUR1 u BiH daje olakšicu kod uvoza automobila, i znatno će smanjiti troškove uvoza. Sami obrazac se plaća, ali je taj trošak minimalan ako ga usporedimo sa olakšicom koju donosi.

Na BiH granici obavezni ste automobil prijaviti, i započeti sami postupak uvoza. Špedicija će uraditi potrebne papire za uvoz, a carina će provjeriti i uraditi pregled vozila.

Kada se urade carinski papiri, kupac dobije vremenski rok u kojem je dužan završiti homologaciju. Cijena homologacije ovisi o kategoriji vozila, a postupak homologacije se završi u roku od jednog dana, ako su svi papiri uredni i ako na vozilu nema nikakvih oštećenja ili nedostataka.

Kada ste dobili potvrdu da je vozilo prošlo homologaciju, sa njom idete u pripadajuću carinsku ispostavu (gdje živite).

Ovisno o pratećoj dokumentaciji, plaćate (ili ne) carinu i PDV. Vrijednost auta se može uzeti iz računa (fakture) ili se odredi po katalogu vrijednosti polovnih vozila.

Kada ste platili davanja, završili ste uvoz auta u BiH. Sa papirima idete u MUP da uradite prvu registraciju.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar