Pokreće Blogger.

Lamborghini Centenario Roadster bez krova i točka

Za proslavu 100. obljetnice rođenja osnivača tvrtke Ferruccija, svu u Lamborghiniju znaju da skromno ne postoji.

Niz specijalnih modela u posljednje vrijeme to svakako dokazuje, a tjedan automobila u Montereyu pokazao se kao izvrsna prilika za predstaviti još jedan.
Doduše, ovdje se tek radi o verziji već viđenog automobila, ali bez krova. To nikako ne znači da on nije vrijedan pozornosti, osobito kada znamo da se radi o limitiranoj seriji od samo 20 primjeraka. Model na kojem je baziran nosi ime Centenario i predstavljen je ranije ove godine u Ženevi, također uz najavu ograničene proizvodnje jednakog broja primjeraka. Roadster izvedba osim beskrajno velikog prostora za glavu zapravo ne donosi ništa osobito novo. Da, Lamborghini će uvijek plijeniti pažnju, što osobito vrijedi za posebne inačice, no s druge nam je strane već malo dosta ekstremnog modificiranja onoga što je u osnovi Aventador. Sve smo to već vidjeli i teško nas je impresionirati, no koga briga za nas kada s one strane financijskih barijera ionako već postoji 20 zainteresiranih klijenata koji su pokupovali kompletnu seriju.

Najočigledniji podsjetnik na to da je ovo u osnovi tek Aventador procijenjen na 2 milijuna eura je interijer, u kojem je sve, izuzev novog infotainment sustava koji uključuje povezanost s internetom i Apple CarPlay, zapravo preneseno iz tog modela. Prenesen je i motor – 6,5-litreni V12 čija je snaga povećana na 759 KS, što je dovoljno za ubrzanje do stotke u trajanju od 2,9 sekundi, dostizanje 300 km/h za 23,5 sekundi i maksimalnu brzinu od preko 350 km/h. Pogon je naravno na sve kotače, a najveću novost predstavlja sustav zakretanja stražnjih kotača u istom smjeru poput prednjih pri većim brzinama kako bi se povećala stabilnost i u suprotnom smjeru pri manjim brzinama što pak pozitivno utječe na upravljivost. Za razliku od kupea koji je originalno predstavljen uz gola ugljična vlakna i žute naglaske, roadster izvedba obojena je u posebnu mat srebrnu boju imena Argento Centenario. Praksa je takva da kupci mogu odabrati apsolutno bilo koju boju, no na njihovu žalost krov ne mogu odabrati niti kao opciju.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar