Pokreće Blogger.

Prvi osobni automobil sa dizelskim motorom - Povijest automobilske industrije

Saznajte zanimljive detalje iz povijesti automobilske industrije - Trenutak kada je dizelski motor pronašao svoje mjesto u osobnom automobilu.

Zanima vas kada se pojavio prvi putnički auto sa dizel motorom? Odgovorit ćemo u nastavku.
Zahvaljujući napretku u razvoju tehnologije dizel motora, danas na prometnicama sve češće susrećemo osobne automobile koje pogone dizelski motori. Sve je krenulo daleke 1936. kada su predstavljeni prvi putnički automobili sa dizel motorom.
Mnogi zaljubljenici u automobile i danas smatraju da dizel motorima nije mjesto u putničkim vozilima. Ipak, danas dizelski motori prevladavaju, većinom zbog manje potrošnje goriva, odnosno manje cijene dizela u odnosu na benzin.
To znači da se danas kupci prilikom odabira vrste motora za svoj budući automobil većinom odlučuju za dizel zbog ekonomskih parametara. Izgleda da većini ipak ne smeta voziti automobil sa dizelskim motorom jer on štedi.
Sviđali se nekom ili ne, dizel motori su pronašli svoj put do osobnih automobila, a razvojem tehnologije i sve većim napretkom inače, dizeli su postali sve bolji i bolji.
Pioniri u primjeni dizel tehnologije u putničkim automobilima bili su njemački proizvođači Mercedes i Hanomag (poznatiji kao proizvođač lokomotiva, poljoprivrednih, teretnih i vojnih vozila), koji su istovremeno, na sajmu automobila u Berlinu 1936. predstavili automobile sa dizel motorima.
Mercedes je prvi krenuo u serijsku proizvodnju, pa se nakon prve testne serije koja nije bila dostupna u slobodnoj prodaji, već 1937. na tržištu pojavila produkcijska verzija modela 260D.
Za pogon je upotrijebljen četverocilindrični 2.6 litarski dizelaš koji je bio u stanju da razvije 45 ks pri 3.000 obrtaja, što je bilo dovoljno da automobil težak nešto više od 1,5 tona dostigne maksimalnih 95 km/h. Zaista impresivna brojka za to vrijeme. Mercedes 260D izrađivao se svega tri godine, kada je proizvodnja obustavljena zbog početka Drugog svjetskog rata.
Do kraja 1940. sa proizvodnih traka sišlo je 1967 primjeraka prvog produkcijskog putničkog automobila sa dizel motorom. Nakon završetka rata, 1949. naslijedio ga je manji model sa dizel motorom - Mercedes 170D.
Nakon njega, njemački proizvođač nastavio je da razvija dizelaše, pa se pedesetih godina na tržištu pojavio unaprijeđeni 180D.
Nekada su bili nezamislivi u putničkom automobilu, no danas je stvar potpuno drugačija. Dizelski motori imaju svoju tehnologiju, prednosti nad benzinskim i svakako svoju publiku među vozačima. Prednosti koje imaju nad benzinskim motorima svakako znaju iskoristiti. Doduše, neće nikada imati performanse koje ima benzinski motor, ali svakako imaju svojih aduta.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar